- Štítky blogu
Štýlový čaj o piatej
Pitie čaju je tradícia, ktorá je tu od nepamäti. Najprv sa čaj podával iba v kaviarňach a bol veľmi drahý. Neskôr sa začal predávať sušený čaj, ktorý si mohli tí majetnejší kúpiť domov. Postupne sa cena čaju znižovala a tento teplý nápoj sa stal ešte obľúbenejší.
Zrod tradičného pitia čaju siaha do posledných rokov 18. storočia. V Anglicku tej doby boli bežné iba dve pravidelné jedlá denne, a to raňajky a večera. Večera bola servírovaná až v neskorých večerných hodinách, a tak bol medzi oboma jedlami značný odstup. Za poobedné pitie čaju vďačíme Vojvodkyni z Dedfordu. Pretože v poobedných hodinách trpela pocitmi hladu, rozhodla sa zaradiť do svojho jedálnička poobodný olovrant, na ktorý dokonca pozývala svojich priateľov na piatu hodinu večer a tento zvyk sa veľmi rýchlo ujal aj u ostatných hospodyniek. Čaj sa varil v koviciach zo striebra a bol nalievaný do najlepšieho čínskeho porcelánu. Okrem čaju sa podával ľahký olovrant, ako sendviče, toasty s ovocnými pomazánkami a drobné pečivo. Okrem pohostenia boli stretnutia organizované aj za účelom konverzácie.
Dnes čaj servírujeme v čajovej konvici z keramiky alebo porcelánu a hostia si do čaju podľa svojej chuti pridávajú cukor a v Anglicku aj mlieko. Hostia, ktorí sú usadení do pohodlných kresiel či leňošiek, môžu ochutnať drobné sladké a slané čajové pečivo, lahodné kúsky ovocných koláčikov alebo starostlivo pripravené sendviče plné rozmanitých chutí. Všetko je elegantné, nenútená atmosféra zvádza k príjemnému rozjímaniu o móde, umení a spoločenských udalostiach. Čaj nalieva hostiteľka a hostia môžu vychutnať pripravené pohostenie a príjemnú konverzáciu. Dodržujú tak rituály, ktoré sa od svojho vzniku temer nezmenili.