Logo
Neviete si rady? Zavolajte.
PO-PIA 10:00 - 15:00 hod
0 ks
za 0,00 EUR
Nákupný košík je prázdny
Potrebujete poradiť? Neváhajte nás kontaktovať.
Nakúpte ešte za 150,00 EUR a máte dopravu ZADARMO
  1. Úvod
  2. Kuchyňa
  3. Jedlé rastlinné oleje
  4. BEWIT Extra panenský olivový olej z Kréty BIO

BEWIT Extra panenský olivový olej z Kréty BIO

ento BIO certifikovaný, extra panenský olej z Kréty vás uchváti výraznou farbou, vôňou a výnimočnou chuťou. Kúzliť s ním môžete hlavne v studenej kuch... celý popis
Dostupnosť
SKLADOM
Veľkosť
11,90 EUR
10,35 EUR
bez DPH
ks
Číslo produktu:D017-4000000050000010
Druh tovaru:Olej rastlinnný jedlý
Objem:500 ml
  • Kompletné špecifikácie
  • BEWIT Extra panenský olivový olej z Kréty BIO
    BEWIT Extra panenský olivový olej z Kréty BIO
    SKLADOM
    11,90 EUR
    10,35 EUR bez DPH
  • ks
Kompletné špecifikácie

ento BIO certifikovaný, extra panenský olej z Kréty vás uchváti výraznou farbou, vôňou a výnimočnou chuťou. Kúzliť s ním môžete hlavne v studenej kuchyni.

HISTÓRIA

Že by najstarší olej vôbec?

Z archeologických správ vyplýva, že olivovníky sa pestovali už v dobách 3 000 rokov pred naším letopočtom. Dochované legendy však naznačujú, že samotné olivy boli stredobodom pozornosti už oveľa skôr. Tak či onak, historici sa zhodujú na jednom – prvé olivovníkové plantáže sa zakladali v oblasti stredomoria, kde sa týmto požehnaným stromom darí doteraz. Veľa informácií vzťahujúcich sa k olivovníkom dohľadáte aj v starogréckej literatúre, v ktorej sú olivy symbolom bohatstva, hojnosti, moci a mieru.

V dnešnej dobe niet vôbec pochýb o blahodarnom pôsobení tohto legendárneho oleja. Mnoho z vás si ho spája so zdravou potravinou či s benefitmi stredomorskej stravy, v ktorej tento zázrak zohráva nenahraditeľnú úlohu.

PÔVOD A PESTOVANIE

Ručný zber a spracovanie do 4 dní

Jednou zo zaujímavostí olivovníkov je, že plodia olivy až po dvadsiatich alebo aj viac rokoch svojho rastu. Každopádne, vysoká nutričná hodnota a lahodná chuť olivového oleja sú bezpochyby hlavnými dôvodmi, prečo sa na tieto olejnaté plody oplatí počkať. Navyše, vo výživných pôdach dokážu plodiť až stovky rokov. Olivovníkové plantáže tak predstavujú cenné dedičstvo, ktoré prežíva hneď niekoľko generácií.

Olivy, plody olivovníkov, sa zbierajú ručne, spravidla v 5. až 7. mesiaci svojho rastu. Aby výsledný olivový olej mohol niesť označenie „extra panenský“, musia sa olivy šetrným spôsobom spracovať do 4 dní od zberu.

Lisovanie oleja tak prebieha iba mechanicky za nízkeho tlaku a pri nízkych teplotách nepresahujúcich 50 °C. Počas lisovania takto kvalitného olivového oleja sa nepoužívajú žiadne rozpúšťadlá a iné chemikálie.

Náš olivový olej je pôvodom zo slnkom zaliateho Grécka. Presnejšie z malebnej Kréty.

ZLOŽENIE A VLASTNOSTI

Jeden z najobľúbenejších jednodruhových olejov

Náš BIO certifikovaný, extra panenský olivový olej je typický svojou svetlo až tmavo zelenou farbou a výnimočnou chuťou, pre ktorú patrí medzi tie najobľúbenejšie oleje. Vďaka šetrnému spôsobu spracovania si zachováva maximálne množstvo cenných minerálov, v tuku rozpustných vitamínov, prirodzene prítomných fytolátok a tiež farbív, ktoré sa okrem iného podieľajú na jeho prirodzenom sfarbení. Olivový olej navyše vyniká vysokým obsahom mononenasýtených mastných kyselín, ktoré tvoria až 70 %.

NÁVOD NA POUŽITIE

K zelenine aj do stredomorskej kuchyne

Náš extra panenský olivový olej na prvý pohľad zaujme svojou výraznou farbou. Jeho lahodne olivovú chuť si určite zamilujete. Pre zachovanie všetkých telu prospešných látok ho však nevystavujte vysokým teplotám = uplatnenie s ním teda nájdete najmä v studenej kuchyni.

Kombináciou olivového oleja so zeleninou nikdy nič nepokazíte. Navyše olivový olej uchováva zeleninu dlhšie čerstvú a chrumkavú. Široké využitie má aj v rámci stredomorskej kuchyne. Napríklad pri príprave presláveného talianskeho šalátu Caprese sa bez olivového oleja skrátka nezaobídete. Podľa vzoru Španielov ho môžete konzumovať jednoducho s chlebom a soľou.

NA ZÁVER

  • Extra panenský/Extra virgin
  • BIO certifikovaný
  • Za studena lisovaný
  • 100% prírodný
  • Bez konzervantov a farbív

ZDROJE
[1] HASHMI, Muhammad Ali et al. Traditional Uses, Phytochemistry, and Pharmacology of Olea europaea (Olive). Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine [online]. 2015, 29 [cit. 2020–11–09]. Dostupné z: https://doi.org/…/2015/541591

[2] GHANBARI, Rahele et al., 2012. Valuable Nutrients and Functional Bioactives in Different Parts of Olive (Olea europaea L.)—A Review. International Journal of Molecular Sciences. 13, 3291–3340. ISSN 1422–0067.

[3] DEKDOUK, Nadia et al., 2015. Phenolic Compounds from Olea europaea L. Possess Antioxidant Activity and Inhibit Carbohydrate Metabolizing Enzymes In Vitro. Hindawi Publishing Corporation Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine [online]. 1–9 [cit. 2020–11–09]. Dostupné z: http://dx.doi.org/…/2015/684925

[4] ROMANI, Annalisa et al., 2019. Health E ects of Phenolic Compounds Found in Extra-Virgin Olive Oil, By-Products, and Leaf of Olea europaea L. Nutrients. (11), 1776–1809.

[5] GUO, Zebin et al., 2018. Chemical composition and nutritional function of olive (Olea europaea L.): a review. Phytochemistry Reviews [online]. (17), 1091–1110 [cit. 2020–11–09]. Dostupné z: https://doi-org.proxy.k.utb.cz/…1-017-9526-0

[6] GARCÍA-INZA, G.P. et al., 2014. Responses to temperature of fruit dry weight, oil concentration, and oil fatty acid composition in olive (Olea europaea L. var. ‘Arauco’). European Journal of Agronomy. (54), 107–115. ISSN 1161–0301.

Tovar zaradený v kategóriách
Inšpirácie a novinky do emailu

Pripojte sa k nášmu facebooku

Kontakty
PO-PIA 10:00 - 15:00 hod
Vytvorené na Eshop-rychlo.skEshop-rychlo.sk